ÇOCUKLARIN GÖZÜNDEN KENT GÜNDEMİ
Çocukların Gözünden Kent Gündemi Projesi'nde dijital medyada karşılaştığımız risklere karşı direnç geliştirmenin yollarını öğrenmek, medya içeriklerini tartışmak, kentsel yaşama katkı sağlamanın imkanlarını konuşmak ve birbirimize alan açmaya çalışmak için yola çıktık.
Bu proje, Uluslararası Çocuk Merkezi tarafından desteklenen Mikro-Fon Programı kapsamında, 12-17 yaş aralığındaki çocukların karşılaştıkları medya içeriklerinin peşine düşerek kentte yaptıkları gözlemlerden kendi kent gündemlerini ortaya koyabilmeleri için hazırlandı.
Hedef Kitlenin İhtiyaçları
Çocukların kent güvenliği, iklim değişikliği, doğal afetler gibi konularda sürekli haberlere maruz kalmaları sonucunda yeterli bilgisi olmayan çocuklarda farklı türde kaygı bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Çocukların kent ile olan ilişkisi ve yaşadıkları çevre bağlamında yürütülen atölye çalışmalarında; medyada korku kültürüyle inşa edilen kent algısının bakımverenleri ve çocukları kaygılandırdığı, bunun sonucunda da çocukların yaşadıkları kentten izole bir yaşam sürmesine neden olabildiği gözlemlendi. Bu sorunlar eleştirel medya okuryazarlığı ve kent yurttaşlığı bilincinin geliştirilmesi konusunda ihtiyaca işaret ediyor.
Korkuyla ilişkilendirilen mekânlar dışında medyanın sosyalleşme alanı haline gelmesi, çocukların oyun alanlarının kapalı/güvenlikli mekânlarla sınırlandırılması, 12-17 yaş grubunun akranlarıyla zaman geçirebilecek alanlarının olmaması ve mekansal ihtiyaçlarını ifade edebilecekleri alanlardan yoksun olmaları çocukların yaşadığı yerle olan bağını zedeliyor.
Projenin Amacı
Çocukların kamusal alanlara yönelik karşılaştıkları medya içeriklerini eleştirel değerlendirebilmesi için dijital okuryazarlık ve kent yurttaşlığı alanlarında güçlendirmek.
Dijital okuryazarlık ve etkin kent yurttaşı olma bilinci kazanmaları
Kentsel mekânlara yönelik algılarını inşa eden medya içeriklerini eleştirel değerlendirebilmesi
Kendilerini ilgilendiren kentsel/ekolojik sorunlara ilişkin kaygı duydukları konularda bilgi edinmelerinin sağlanması
Dijital medya okuryazarı olarak kamusal alanlara yönelik görüşlerini ifade edebildikleri, kentsel sorunları gündemleştirdikleri medya araçlarını oluşturmalarının sağlanması